Anouar B. ontslaat advocaat: hoger beroep vertraagd

Het geplande hoger beroep van Anouar B. en Adil A. wordt waarschijnlijk uitgesteld. Beide mannen werden in mei 2015 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor hun aandeel in de beruchte schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. B. heeft woensdag afstand gedaan van zijn advocaat Rutger Lonterman.

Vanmorgen vond een regiezitting plaats in de zwaarbeveiligde Bunker in Osdorp. De advocaat-generaal gaf tijdens deze zitting aan ‘het erg spijtig te vinden dat Anouar B. in dit stadium van de zaak van advocaat wisselt’.

Nieuwe advocaat

Het gerechtshof zal eerst een nieuwe advocaat voor B. moeten regelen voordat zijn zaak kan worden voortgezet. De enige hoop voor het tijdig starten van het hoger beroep zou een advocaat zijn die de zaak inhoudelijk al kent. Die zijn echter op één hand te tellen volgens justitie. Het ziet er dan ook naar uit dat er een nieuwe advocaat komt die zich eerst zal moeten inlezen. In dat geval wordt de rechtszaak uitgesteld.

Aanslag Staatsliedenbuurt

Op 29 december 2012 wordt Amsterdam opgeschrikt door geweld van ongekende aard. Benaouf A., Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi zitten nietsvermoedend in de auto als de plotseling worden beschoten. De vermoedelijke daders behoren tot de groep van Gwenette Martha, die lijnrecht tegenover Benaouf is komen te staan. A overleefde de aanslag door in het water tussen omliggende woonboten te springen. Zijn vrienden Said el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) komen om.

Adil A en Anouar B werden in 2015 tot levenslang veroordeeld voor hun aandeel in de schietpartij. Hamza B, die de auto zou hebben bestuurd, vluchtte na de aanslag naar Marokko. Daar werd hij tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

‘Anouar B. kan niet gezien zijn door Benaouf’

Benaouf legde na de aanslag een verklaring op, waarin het vertelde één van de daders te hebben herkend: Anouar B. Volgens een recente reconstructie zou A. alleen gelaatstrekken van degene naast de bestuurder hebben kunnen waarnemen bij het tot stilstand komen mits hij rustig stond te wachten tot het moment dat de Audi was gestopt. Een erg onwaarschijnlijk scenario volgens de voormalig advocaat van Anouar B. B. heeft altijd ontkend dat hij op 29 december 2012 in Amsterdam was. Hij wist volgens eigen zeggen dat hij op een dodenlijst stond en kwam niet meer in Amsterdam.

We houden jullie op de hoogte!

[somryv url=”VotB3KhziUA” size=”large” align=”center”]