Adil A en Anouar B werden vanmorgen tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. De straf in gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie, maar de verdachten (met name Adil A) zijn het er niet mee eens. “Dit is de grootse fout die u gemaakt heeft”, schreeuwde hij naar de rechter. Adil heeft inmiddels aangegeven dat hij in hoger beroep gaat.
Advocaat Adil A: “Ik kan niet wachten op het hoger beroep”
Adil’s advocaat Bénédicte Ficq vindt dat haar cliënt op basis van wankel bewijs is veroordeeld. “Ik kan niet wachten op het hoger beroep”, zegt ze tegen RTL.
Benaouf A
Op 29 december 2012 wordt Amsterdam opgeschrikt door geweld van een tot dan toe ongekend kaliber. In de strijd om 200 kilo cocaïne, die een half jaar eerder spoorloos verdween uit de haven van Antwerpen, is de Marokkaanse Amsterdammer Benaouf A het volgende doelwit geworden. Benaouf en zijn handlangers zijn door de verdwenen coke lijnrecht tegenover de groep van beroepscrimineel Gwenette Martha komen te staan.
Na de moordaanslag op Najeb Bouhbouh (kamp Martha) in oktober 2012, waar Benaouf A onlangs een gevangenisstraf van tien jaar voor kreeg opgelegd, volgt eind december een reactie van Martha en zijn handlangers. De zwarte Range Rover van A wordt in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt doorzeefd met kogels uit automatische wapens. De kogelregen raakt ook omliggende woonboten en tijdens de vlucht worden twee motoragenten beschoten. Wonder boven wonder overleefd doelwit Benaouf de aanslag, zijn twee medepassagiers Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) hebben minder geluk.
Lees ook:
Levenslang voor liquidaties Staatsliedenbuurt
Afrekening Staatsliedenbuurt: wie, wat, waar?
De vooruitzichten voor Hamza B in Marokko
Video: Reconstructie liquidatie Staatsliedenbuurt
Macro Moffia (het neefje van): even voorstellen!
Hamza B
Een derde verdachte van de liquidatiesop 29 december is Hamza B. Hij vluchtte in 2013 naar Marokko en werd daar in juni van dat jaar aangehouden op het vliegveld van Tanger. Omdat dit land geen eigen onderdanen uitlevert, heeft de Marokkaanse justitie vervolging van B. op verzoek van justitie in Nederland overgenomen. Tegen hem was de doodstraf, om te zetten in levenslang, geëist. Hij kreeg in december 2014 twintig jaar cel opgelegd, maar is in afwachting van zijn hoger beroep.