Identiteitsfraude met peace selfies

In een wereld vol hypes, filters en trending topics is er toch iets dat iedereen uniek maakt: je vingerafdruk. We gebruiken hem meer en meer. Om in te loggen of om te betalen. Maar niet alleen banken en winkeliers zien er handel in, criminelen azen op je vingers. Ze struinen social media af op zoek naar geschikte peace selfies!

Post geen peace selfies!

Japanse onderzoekers luiden de noodklok: post geen peace selfies! Ze doen dit naar aanleiding van recent onderzoek, waarbij ze succesvol iemands vingerafdruk kopieerden uit een digitale foto. Op de foto waarmee de proef werd gedaan stond de persoon in kwestie op ruime afstand van de camera: drie meter.

Peace selfie voor identiteitsfraude#nofinger

Eenmaal in het bezit van iemands vingerafdruk, kan deze worden gebruikt om in te loggen op verschillende mobile devices, kunnen persoonlijke bestanden worden geopend en in de toekomst kan er zelfs mee worden betaald. Hackers zien er dan ook grof geld in. Ze struinen kanalen als Instagram en Facebook af, op zoek naar selfies met een V-teken. Er wordt ingezoomd op de vingerafdrukken, ze worden gescand en voordat je het weet ben je het slachtoffer van identiteitsfraude.

Rijbewijs en BTW-nummer

Een andere vorm van identiteitsfraude is die via het rijbewijs of BTW-nummer. Bij de politie zijn meerdere gevallen bekend van deze slimme truc. Je hebt net je rijbewijs gehaald, post hier trots een foto van op Insta en ineens krijg je allemaal vreemde telefoontjes van schuldeisers. Mensen blijken massaal te zijn opgelicht op Marktplaats en de criminelen hebben jouw naam, in combinatie met een foto van je rijbewijs, gebruikt! Een andere manier is via het BTW-nummer. De Kamer van Koophandel adviseert om deze als ZZP’er nooit zomaar te vermelden, ook niet op een factuur of op je website. Het BTW-nummer bevat bij ZZP’ers namelijk altijd het BSN-nummer. Criminelen plukken het van internet en stelen zo jouw identiteit.

Peace selfie: bescherm jezelf tegen identiteitsfraude onlineBescherm jezelf tegen identiteitsfraude

Je moet dus oppassen met het delen van selfies en foto’s met privégegevens erop,maar wat kun je nog meer doen om jezelf te beschermen tegen online criminelen? Omdat het een groeiend probleem is, waar ook de overheid steeds vaker mee te maken krijgen, hebben zij een speciale pagina met tips in het leven geroepen om identiteitsfraude te voorkomen. Zo adviseren zij bijvoorbeeld om je brievenbus te beschermen tegen posthengelen, alert te zijn op babbeltrucs en verdachte e-mails, persoonlijke gegevens te vernietigen en nooit een kopie van je paspoort of identiteitskaart af te geven.